İstanbul Müzik ve Resim Kursu

Piyano ve org tavsiyeleri

Piyano kursuna başladıysanız ve bir enstrüman almak istiyorsanız öncelikle bu iş için tahmini bir bütçe çıkarmanız gerekmektedir. Bütçenize göre org mu yoksa piyano mu alacağınıza karar verebilirsiniz.

Öncelikle kursa başlayan öğrenci 15 yaşından küçükse alacağı enstrüman tercihe göre ister 5 oktavlık ister 7 oktavlık bir piyano ya da org olabilir ama başlangıçta 5 oktavlık org yeterli olacaktır.

15 yaşından büyük bireylerde ise edinilecek enstrümanın 7 oktav yani 88 tuş olması önemli. Çünkü yetişkinlerin pozisyonları daha kısa sürede geçmesi olası olduğundan 5 oktavlık enstrüman kısa süre sonra yeterli gelmeyecektir.

Öncelikli önerim eğer bütçeniz yeterliyse (yaklaşık 2500-5000 TL fiyat aralığında) dijital bir piyano almanızdan yana olacak. Çünkü hem uzun yıllar kullanabilirsiniz hem de sesin kalitesi gibi birçok yönden orgdan çok daha üstün özelliklere sahiptir piyano. Birçok enstrümanda olduğu gibi piyanoda da sınıfının en iyisi bana göre Yamaha serileridir. Yamaha’yı diğer markalardan ayıran en önemli özellikler konsol piyanoya olan yakın dizaynı ve malzemelerinin uzun yıllar kullanılmaya uygun şekilde tasarlanmasıdır. Öğrencilerime genelde önerdiğim modeller Yamaha’nın YDP 142-143-162-163 ve S52 serileridir. Bunun dışında Casio gibi daha uygun fiyatlı piyanolar da öğrenciler için kullanıma son derece uygundur.

Eğer bütçeniz piyano almaya elverişli değilse ya da başlangıç için bir orgun yeterli olacağını düşünüyorsanız yine Yamaha ve Casio gibi uzman markaların orglarını edinebilirsiniz. (Ortalama fiyat aralığı en uygun 700-1500 TL arasında olmalıdır) Org satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey çok ucuza kaçmamak çünkü fiyat ortalamasının çok altındaki orglar hem sesin kalitesi hem tuş hassasiyeti yönünden çalmaya elverişli olmamakla birlikte öğrencinin piyanodan soğumasına bile neden olabilir. Bu arada kalite olarak piyanolardan çok daha üst seviyede orglar da vardır. Bu orglar fiyat olarak normal bir dijital piyanodan çok daha pahalıdır, tercih sizin.