İstanbul Müzik ve Resim Kursu

Gitarda tırnak bakımı

Gitarda tırnak bakımı

Gitar çalarken güzel, temiz ve dolgun ses alabilmek, sol elin çabuk ve güçlü basışları kadar sağ elin tırnaklarına da bağlıdır. Her ne kadar gitarı tırnaklı ya da tırnaksız çalmak konusunda farklı görüşler olsa da yaygın olan görüş gitarı tırnaklı çalmak yönündedir.

Tırnak bakımı nasıl yapılır?

1) Sağ el tırnaklarınızı yeterince uzattıktan sonra törpü yardımıyla parmak yapınıza uygun şekilde şekillendirin.

2) İnce bir su zımparası veya tırnak temizleme fırçaları yardımı ile tırnaklarınızın ucunda biriken kalıntıları temizleyebilirsiniz.

Tırnak Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

    Gitar tellerini çekerken ses, parmağımızın etli kısmı ve tırnağın yardımı ile (tele ilk değen kısım parmak ucu, son değen kısım tırnak) çıkar. Tırnakların boyutu ne çok kısa nede uzun olmalıdır, tırnak uzunluğu hareketlerinizi kısıtlamamalıdır. Sağ elin tırnakları parmak uçlarına destek sağlayabilecek kadar ve birbiri ile orantılı olacak şekilde hafif uzunlukta ve tırnak tipine göre törpülenmiş olmalıdır.

    Tırnaklarınızı kısaltmak ve şekil vermek için tırnak makası yerine törpülerden yardım almanız tırnaklarınızın katmanlaşmaması ve daha sağlıklı olması için önemlidir.

   Tırnaklarınızı belirlenen yönde, tek yönlü hareketlerle törpülemeli ve tüm parmaklarınızda tırnak şekillerinin benzer olmasına özen göstermelisiniz.

   Tırnak bakımınızı haftada bir iki defa tekrarlayın, bu durum tırnak sağlığınız ve gitar çalarken aldığınız sesin kalitesi bakımından önemlidir.